Š.m. kovo 9 d. Italijos ir Lietuvos prekybos rūmai, kartu su Italijos ambasada Vilniuje organizavo konferenciją „Viduržemio jūros regiono dieta: sveikata ir ilgaamžiškumas“, kuri susilaukė didelio tiek žiniasklaidos, tiek sveiku gyvenimo būdu besidominčių žmonių dėmesio.

Į konferenciją susirinkę dietologai, restoranų vadovai, šefai ir sveikos gyvensenos ekspertai turėjo galimybę pasiklausyti vieno garsiausių Italijos dietologų, prof. Pietro A. Migliaccio ir Vilniaus Universiteto docentės, „Santaros“ klinikų gydytojos dietologės, Doc. dr. Editos Gavelienės pranešimų, kuriuose buvo nagrinėjamos pagrindinių Viduržemio jūros regiono dietos principų bei lietuvių mitybos įpročių temos.

Praėjusiais metais „Bloomberg“ pasaulinio sveikatos indeksas paskelbė Italiją sveikiausia šalimi pasaulyje, o tai didžiąja dalimi yra sveika Viduržemio jūros regiono mityba, kurioje gausu daržovių, vaisių, pilno grūdo produktų, žuvies bei alyvuogių aliejaus.

„Tai, kad Viduržemio jūros regiono dieta yra įtraukta į UNESCO nematerialaus pasaulio paveldo sąrašą, manau, yra pakankamas šios dietos naudingumo įrodymas“, – kalbėjo vienas autoritetingiausių Italijos dietologų, Italijos mitybos mokslo draugijos garbės prezidentas, Profesorius Pietro A. Migliaccio.

„Maistas yra esminis ne tik žmogaus kasdienio gyvenimo aspektas, bet ir labai svarbus kultūrinis elementas.Viduržemio jūros regiono dieta yra tikriausiai viena sveikiausių ir labiausiai paplitusių pasaulyje, – atidarydamas konferenciją kalbėjo Italijos Ambasadorius Lietuvoje Francesco Fransoni, – tačiau neretai ji yra klaidingai interpretuojama, kai patiekalus pagardinant parmiggiano reggiano sūrio ar alyvuogių aliejaus jie jau laikomi šios dietos pavyzdžiais“.

Doc. dr. Gavelienė į dažnai keliamą klausimą, ar Viduržemio jūros regiono dieta yra tinkama ir lietuviams, teigė, kad, net jei Lietuvoje įprasta maitintis gerai ir sočiai, nuo seno lietuvių virtuvėje naudojami produktai: grūdai, mėsa, miško gėrybės ir daržovės – užima labai svarbią vietą ir Viduržemio jūros regiono dietoje. Taip pat moksliniais įrodymais pagrįsta, jog ši dieta turi teigiamos įtakos mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

„Džiugu, kad ne tik italų, bet ir lietuvių mokslininkai vienbalsiai sutinka Viduržemio jūros regiono dietos nauda ir sveikatingumu. O tai didžiąja dalimi yra ir dėl sveikų, aukščiausios kokybės itališkų produktų. Dėl šios priežasties mes, kaip Italijos ir Lietuvos prekybos rūmai, nuolat siekiame propaguoti „Made in Italy“ prekės ženklą Lietuvoje, nes tai yra aukščiausia kokybė, nauda ir sveikata“ – kalbėjo renginio moderatorė ir prekybos rūmų prezidentė dr. Ieva Gaižutytė.

Konferenciją užbaigė pietūs, kurių meniu sudarė virtuvės šefas Flavio Brenta, remdamasis viduržemio jūros regiono dietos principais. Taip pat renginio metu delikatesų muziejaus “Delicateum” vadovas Konstantinas Redkovas surengė degustaciją, kurios metu svečiai galėjo paragauti sveikų itališkų produktų.